House in Chiharada - Analýza stavby II.

  • Studio Velocity
  • 55 m2
  • Okazaki-shi, Japonsko

Pozemok s hlavnou dvojpodlažnou budovou bol rozdelený na polovicu a na voľnej ploche bol postavený nový dom pre mladý pár. Aj keď v okolitom prostredí je dostatok priestoru a nenachádzajú sa tam ďalšie budovy, je nevyhnutné, aby bol nový dom postavený pomerne blízko hlavnej budovy. Aby sa zabránilo čelnému natočeniu jednotlivých budov bol zvolený okrúhly pôdorys proti rohu štvorcového pôdorysu hlavnej budovy. Okolo sa tak vytvára záhrada zdieľaná s vedľajšou budovou.



Myšlienka tohto domu bola, aby bol človek schopný cítiť celú zem a oblohu, hoci je to viacpodlažná budova. Odstránenie diskontinuity medzi viacpodlažnými schodiskami, ktoré zvyčajne vznikajú, má za výsledok rozvinutie jednotného a nepretržitého nového životného prostredia. Vzájomným vzťahom s každou oblasťou, vrátane vonkajšej, a pretínaním obytného priestoru z exteriéru do interiéru a z horného poschodia na spodné poschodie, hierarchia medzi prvým a druhým poschodím zaniká, jednotlivé funkcie a scenérie sa miešajú dokopy.



Každá izba má na prízemí dvere, ktoré sa otvárajú do záhrady. Nachádza sa tam niekoľko malých izieb a kúpeľňa. Na prvom poschodí je umiestnená jedna veľká hala. Vstupom cez vchod na prvom poschodí sú v obývacej izbe usporiadané uzavreté schodiská, ktoré sú z vysokého stropu naplnené prirodzeným svetlom - vyzerajú ako štíhle konštrukcie rôznych výšok. Každé zo štyroch schodísk nadväzuje na samostatnú izbu v prízemí.

Keď sa pozriete na otvorené stropy z detskej izby alebo zo spálne, ktoré siahajú takmer po strechu, je vidieť oblohu a zo svetlíkov sa nad otvormi v schodiskách vylieva prirodzené svetlo.

       





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Final

Peterkův dům

Ready Made Space