Peterkův dům

 

Peterkův dům

 

Štvorposchodový dom bol postavený na mieste pôvodného měšťanského domu U Černého orla v roku 1899. V dobe vzniku bol veľkým predmetom kritiky pretože išlo o jednu z prvých ukážok secesnej architektúry. Budova vyniká ranne secesným priečelím, ktorého autorom je významný český architekt Jan Kotěra. S nadšením ho prijali hlavne členovia výtvarného spolku Mánes, naopak pražskí konzervativci na autora útočili, protože im secesia - novonastupujúcí štýl, ktorý stavba reprezentuje – přišla do historickej Prahy nevhodná. Naviac ju autor priniesol z Viedne, čo českým nacionalistom vadilo.

Kotěra navrhol tiež dvorné pričelie a rad detailov ako sú napríklad rôzne ozdobné mreže, zábradlie atď…. Fasádu doplňuje štuková a socharská výzdoba od sochárov Josefa Pekárka, ktorý navrhol ornament v rastlinnom štýle, ktorý bol pre secesiu typický a Stanislava Suchardy, ktorý vyzdobil portál domu, ktorý vrcholí plastikou madony s dieťaťom. Bolo to spoločné dielo umelcov. Tento secesný sloh je mimoriadne pôsobivý, využíva ornamentiku z rôznych prírodných motívov.

Vzhľadom k tomu, že dom je prvou veľkou secesnou stavbou, dá sa povedať, že Kotěra priniesol secesiu do Prahy. Svoj názov získal dom podľa bankára Lva Peterky, ktorý využíval jeden z bytov. Dodnes sa dochovali reprezentačné priestory tohto bytu. Budova je zaradená do zoznamu kultúrnych pamiatok.

Od roku 1900 sa v dome nachádzala Ľudová banka v Prahe, ktorá bola zameraná na drobné úvery. Okolo roku 1991 tu sídlil obchod Styl s látkami a odevmi a reklamná agentura. Dnes sa tam nachádza obchod s obuvou Salamander.

 

Jan Kotěra

Architekt, urbanista, designér, scénograf a pedagóg Jan Kotěra (1871–1923), označovaný za zakladateľa českej modernej architektúry, přišel na sklonku 19. storočia do Prahy z viedenských štúdií prof. Otta Wagnera a po ceste do Talianska. Hned – vo svojich 27 rokoch – sa stal profesorom umeleckopriemyslovej školy a súčasne získal svoju prvú významnu pražskú zákazku: navrhol priečelie domu pre bankára Lva Peterku a jeho pani Františku, vrátane dekorácie vestibulu, schodišťa a zariadenia bytu majiteľov (dispozičná schéma stavby je dielom architekta Viléma Tierhiera). Ďalšie významné návrhy Jana Koteru sú napríklad Vršovická vodáreň, Koterova vila či Múzeum východných čiech v Hradci Králové.  

 

 

 


 

 


 

 


 









https://mapy.cz/zakladni?x=14.4242789&y=50.0833195&z=17&source=base&id=2210493

https://art.nouveau.world/peterkuv-dum

https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/peterkuv-dum-na-vaclavskem-namesti-od-j-kotery

https://www.tvarchitect.com/video/s-p-a-5-peterkuv-dum/

https://www.waymarking.com/waymarks/WMA597_Peterkuv_dum_Peterkas_house_Praha_CZ

https://neviditelnypes.lidovky.cz/architekt/architektura-neznama-koterova-stavba.A181217_213244_p_architekt_wag/tisk

https://www.lidovky.cz/relax/design/neznama-stavba-jana-kotery.A181126_113855_ln-bydleni_ape

https://www.pametni-desky-v-praze.cz/products/dum-peterkuv-na-dome-cp-777-vaclavske-namesti-12-praha-1-nove-mesto/

https://www.archiweb.cz/b/peterkuv-dum?c=add

 

 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Final

Ready Made Space